És aquell que pot ser controlat perquè l'empresa està informada prèviament de l'absència. Suposa un cost per a l'empresa perquè el treballador rep remuneració. Comprèn els següents apartats:
Absentisme per Incapacitat Temporal d'accident de treball; malaltia professional; malaltia comuna o accident no laboral.
La durada del permís de baixa per maternitat és de 16 setmanes ininterrompudes que s'amplia en dues setmanes més en els casos de part, adopció o acolliment múltiple i en casos de discapacitat del nen. Si el nadó ha de romandre hospitalitzat més d'una setmana després del naixement o en casos de part prematur, el període de descans de la baixa per maternitat es pot ampliar fins a un màxim de 13 setmanes.
Existeix l'opció que el permís de descans per maternitat pugui ser gaudit pel pare. La mare pot cedir-li fins a un màxim de 10 setmanes del seu permís sent les sis primeres setmanes del permís per maternitat obligatòries per a la mare després del naixement.
El permís de paternitat des de l'1 d'abril del 2019, és de 8 setmanes.
Enllaç: RD – Llei 6/2019)

Quan les condicions del lloc de treball puguin influir negativament en la salut de la treballadora embarassada o del fetus o en el supòsit de lactància del fill menor de nou mesos, l'empresa haurà d'adaptar les condicions o el temps de treball i, si això no fos possible o suficient, aquella haurà de desenvolupar un lloc de treball o funció diferent i compatible amb el seu estat.
Enllaç: Llei 31/1995

En aquells supòsits en què cap d'aquestes alternatives sigui tècnica o objectivament possible o no pugui exigir-se per motius justificats, la treballadora podrà veure suspesa la seva relació laboral per trobar-se en una de les dues situacions analitzades.
Enllaç: Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors. Art. 45.

Són les absències pels motius recollits en l'Estatut dels treballadors (defunció o malaltia greu de familiars, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització, consultes mèdiques, matrimoni, embaràs, natalitat, trasllats, compliment de deure caràcter públic i personal, exàmens, sempre que s'estigui cursant amb regularitat estudis per a l'obtenció d'un títol acadèmic o professional i per funcions sindicals quan es forma part d'un comitè o sindicat).
A més inclouen les absències recollides en els convenis col·lectius (formació, reunions del Comitè, assemblees autoritzades…).
Finalment les degudes forma esporàdica per motius de referèndum constitucional (eleccions generals i eleccions municipals).
Absències degudes a imprevistos o situacions inesperades que impossibiliten l'arribada al lloc de treball: inclemències del temps, catàstrofes, etc.